Stará Novalja Prodloužený víkend 31.8. – 4.9.2012

07.10.2012 13:43

Jako by se nám chtělo zachytit zbytek léta, rozhodli jsme se v sestavě Ludva Horák, Láďa Procházka a Pepa Kučera okusit aspoň na pár dní krásy Jadranu a navštívit ověřenou destinaci Stará Novalja na chorvatském ostrově Pag a oddat se péči přátel provozujících základnu Connex – Diving.

S výjimkou dne následujícího po příjezdu nám počasí přálo. Jako první jsme si dopřáli „vyvažovací ponor“ ze břehu a následně dle nabídky základny, vždy z lodi.

S ohledem na to, že konec roku vyvolává otázku, kam vyrazit v roce příštím, považujeme za svou povinnost, podat svědectví o svých zážitcích a hlavně podmínkách, za jakých základna funguje. Pro názornost předkládáme následující snímek:

Základna se nachází cca 50 metrů od ubytovacích apartmánů. Pod přístřeškem nalevo obrázku je kompresorovna se skladem lahví a hned vedle sklad výstroje, (který se večer  zamyká). Vedení základny je v bezprostředním sousedství, takže jeden ze tří provozo-vatelů, (hochů z Moravy), je vždy na dohled. Vstup do vody, v případě ponorů ze břehu je po schodech nebo navazující dřevěné terasy, v jejímž okolí je rovné, písčité dno. Na ponory se jede buď gumákem, (kotvícím na snímku), nebo lodí Kalypso, (mimo záběr).

Co se týče ceny, naše zkušenost hovoří následovně – ubytování na prodloužený víkend mimo sezónu, (4 noci), 1700,- Kč, ponor ze břehu 15 €, balíček šesti ponorů 120 €, individuálně jeden ponor z lodi 25 €.

Jako jedinou nevýhodu může někdo vnímat to, že se tam dostane pouze vlastní dopravou. Naše náklady, včetně mýtného a dálničních známek, (bez použití trajektu), byly při obsazení tří osob v autě, (při spotřebě 6,7 l benzinu na 100 km),  2000,- Kč na osobu.

Jinak, doprovod potápěče, který by se nudil, čekajíc na břehu na případné vynoření osoby blízké, má možnost návštěvy městečka Pagu, které vesměs všichni známe, nebo Novalji, asi 4 – 5 km vzdálené, kde lze rovněž nakoupit pitomosti, které by Vás před tím ani nenapadly. V místě jsou k dispozici dvě regulérní pláže, jedna přírodní vzdálenější, kterou bychom asi nedoporučovali, za to druhá, nedávno vybudovaná, v docházkové vzdálenosti na severním výběžku ostrova.

Náš závěr je – potápěčsky velmi pohodlná lokalita, nic se nikam nepřenáší. Všichni tři jsme se shodli, že příští rok se tam znovu vypravíme.

 

Za výjezdovou skupinu sepsal

Pepa K.