Expedice Srí Lanka 2016

31.07.2016 13:40

    Již dlouho jsme věděli, že ostrov Cejlon je perlou Indického oceánu. Nějaký čas jsme cestu na tento ostrov plánovali, ale z nějakých příčin jsme byli vždy nuceni ji odložit. V roce 2015 se naskytla velmi výhodná cena letenek na počátek roku 2016. Nebyl čas na rozmýšlení. Rozhodnutí muselo padnout během několika hodin.

    Na hlavní letiště Srí Lanky přilétáme pozdě večer a sháníme dopravu do nejbližšího města na pobřeží, Negomba. Naskytne se, co jiného než místní klasika tuktuk. Uháníme nocí a prakticky ani netušíme kam jedeme. Nezbývá než důvěřovat řidiči, ale chce to i kus odvahy, protože nevíme kam by nás mohl tento neznámý člověk zavézt. Dostáváme se do hotelu, jenž určitě není pětihvězdičkový, ale spát se v něm dá. Dokonce je i s tekoucí vodou, sprchou a splachovacím záchodem. V ceně je i snídaně. O ceně ještě chvíli vyjednáváme a jdeme si odpočinout.

    V Negombu trávíme 3 noci a užíváme si rozbouřené moře a také navštěvujeme největší rybí trh na Cejlonu. Dalším cílem naší cesty je bývalé královské město Kandy v centru ostrova. Tam se dostáváme vlakem z hlavního města Colomba. Cesta vlakem je úžasná. Do Kandy dorážíme opět za tmy. V tomto městě je největší pamětihodnost země, chrám Budhova zubu. Město samé má zvláštní atmosféru. Je velice rušné, plné obchodů a tržnic, ale i klidu v okolí jezera a okolních kopců s vyhlídkami a nespočetným množstvím soch Budhy.

    Další zastávkou je Dambulla a nedaleká Sigiriya. V Dambulle jsou k vidění nádherně zdobené jeskynní chrámy. Sigiriya je známa strmou skálou vypínající se nad planinou, na jejímž vrcholu zbudoval Král Kassapa pevnost

v 5. století, jako ochranu před svým chamtivým bratrem. Samozřejmě jsme vše navštívili a setkali se tu i se slony a opicemi.

    Z Dambully jsme pospíchali autobusem do Anuradhapury, jiného královského města, severně od Kandy. Zdejší pobyt nám ztěžovalo ukrutné vedro. Procházeli jsme místní památky poklidným tempem, někdy až plouživým. Vzpomínky na rozsáhlý areál starověkých staveb v nás určitě zůstanou navždy. I společnost opic, hulmanů byla hodně zábavná. Večer v klimatizovaném pokoji hotelu a chlazené pivo zážitkům vysoce konkurovalo.

    Následující naše cesta již vedla opět k moři. Autobusem přes město Puttalam na poloostrov Kalpitiya. Tady jsme se oddávali koupání, potápění, šnorchlování, pozorování delfínů, ale i gurmánským zážitkům. Ochutnali jsme několik rybích pokrmů, ale i specifickou muslimskou kuchyni vše většinou silně kořeněné chilli.

    Na Srí Lanském venkově život plyne pomalu, asi jako jinde v Asii. Hlavní město Colombo, naše poslední zastávka před odletem, je typickým ruchem velkoměstským se spoustou bazarů. Památky této aglomerace jsou ukryty mezi mrakodrapy a ani 3 dny nám nestačily, abychom všechno objevili. Ale viděli jsme dost na to abychom si všechno mohli zapamatovat.

    No a důležité na všem je, že nás letadla v pořádku dopravila až domu. I když pravda s poškozenými zavazadly.