Expedice Maledivy 2020

04.02.2021 21:04

V únoru 2020 jsme uskutečnili výpravu na Maledivy. Respektive na loď MV Maledives Princess, kterou jsme se plavili na úplném jižním okraji maledivských ostrovů. Naše výprava čítala 10 potápěčů z Jižních Čech. Na lodi nás pak bylo asi pětadvacet. Při potápění jsme byli rozděleni do tří skupin. Z Prahy jsme se přesunuli letecky do Mali, s přestupem v Moskvě. Tam byl sice sníh ale na maledivském mezinárodním letišti obvyklé děsné vedro. Z Male jsme pokračovali letadlem ATR-72 na úplně nejjižnější bod Malediv, ostrov Gan. Tady už na nás čekala naše loď.

Po ubytování jsme hned vyrazili na první tzv. vyvažovací ponor. Moc jsme toho neviděli. Vyditelnost byla dnes slabá. Potkali jsme dvakrát žraloka velrybího ale byl jako v mlze. Manty nepřipluly. V noci následoval přesun směrem na sever. Druhý den už začal obvyklý každodenní režim tří ponorů. Ráno káva po budíčku v 6 hodin a hned 1. ponor. Po návratu na loď snídaně. Další ponor následoval kolem poledne a po něm oběd. Kolem půl páté jsme absolvovali vždy třetí ponor, a pak jsme čekali na večeři.

Tato loď je celkem pohodlně vybavena. V kajutách jsou kompletně sociální zařízení. Na palubě je restaurace, bar i s televizí. Není tu však wi-fi.

Hned druhý den nás vzali na pozorování tygřích žraloků. Bylo jich tam hodně a byli velcí. Aby jsme je určitě viděli, házeli jim tam krmení. Což jsme samozřejmě museli zaplatit.

V noci jsme se zase přesouvali do další lokality. Tady nás překvapilo velké množství mrtvých korálů. Prý v důsledku řádění tsunami a El ňuňa. Před ponorem jsme ale viděli velké množství delfínů kolem lodi. Ponor byl plný žraloků útesových a mimo jiné jsme viděli karety, velké ploskozuce a rejnoky i siby.

Další ponory byly vždy plné žraloků. Samozřejmě jsme viděli i další ryby obvyklé vi Indickém oceánu a také chobotnice a murény. Při jednom vynořování nás však čekal ohromný zážitek, kdy na nás u hladiny čekal asi osmimetrový žralok velrybí. Vyloženě si s námi hrál.

Po desti dnech jsme opět usedli do letadla a odletěli do Male. Zde jsme přespali v hotelu a ráno stejnou cestou přes Moskvu odcestovali domů.