Expedice Bali 2011

29.05.2011 11:20

    Jak už bylo předem avizováno, někteří členové klubu se na přelomu dubna a května zůčastnili poznávací výpravy do Indonézie. Nejdelší část výpravy jsme strávili na ostrově Bali. Prvních čtrnáct dní na východním pobřeží v Tulambenu, což je vyhlášená potápěčská lokalita. Zde jsme se potápěli samozřejmě ke zdejší největší atrakci, světoznámému vraku americké válečné lodi Liberty z druhé světové války. Tento vrak je obýván mnohými vodními živočichy. Žijí zde mj. barakudy, velcí kanici, hejna tresek a samozřejmě i chobotnice, murény, různé druhy klipek aj. Občas to tu navštíví i nějaký ten žralok. Jsou zde ovšem i další lokality, jako Coral Garden, Drop Off a další. Potápění je zde velice příjemné, protože zpočátku pozvolně klesající dno přechází prudce do velké hloubky, takže si zde užije vyznavač všech eventualit.

    Mimo potápění jsme se samozřejmě věnovali i poznávání ostrova. Jeho historie a etnika. Místní lidé jsou velice příjemní, vždy usměvaví, což je dáno mimo jiné i náboženstvím. Bali je vyjímkou v Indonézii. Přestože Indonézie je největší muslimská země na světě, na Bali se udržela početná komunita hinduistů. Žije zde ovšem i umírněná muslimská menšina. Tento rok jsme navštívili především bývalé královské město Klungkung. Toto, hlavní město jednoho z devíti království na Bali, nejdéle odolávalo holandským kolonizátorům. Dále jsme byli v Tengananu, původní "agabalijské" vesnici, kde se do dnešních dnů dochoval téměř původní kolorit a způsob života zdejších obyvatel. Je možné navštívit tu i obydlí  s ukázkou rukodělných prací zručných řemeslníků. Měli jsme i to štěstí, že jsme se účastnili druhého nejvýznamnějšího svátku hinduistů; dne Sarasvatí, což je manželka boha-stvořitele Brahmy.

    Podnikli jsme i noční výstup na nejvyšší horu ostrova, dosud činnou sopku Mt. Agung (3150 m n.m.) Výstup je to opravdu náročný, jak svou strmostí, tak neprůchodností terénu, hlavně na počátku při prodírání se pralesem. Bohužel nám ale nepřálo počasí, strhla se neuvěřitelná bouřka, takže jsme asi 500 výškových metrů pod vrcholem museli výstup vzdát. Nedočkali jsme se tudíž okouzlujícího pohledu na východ slunce z vrcholu hory, ani pohledu na celý ostrov a sousední Lombok.

    Ve druhé polovině pobytu jsme se letecky přesunuli na ostrov Flores, kde jsme, kromě potápění, navštívili také Národní park Komodo (UNESCO). Tyto neobývané kraje si zachovali jedinečnou flóru a faunu, hlavně v podobě prehistorických varanů komodských.

    Po třech dnech na Floresu jsme se vrátili na Bali, do lokality Selang-Amed. Tento resort je pro potápěče obzvlášť zajímavý hlavně proto, že se zde nachází tzv. Wallaceova linie, což je hranice mezi Tichým a Indickým oceánem. Prakticky zde končí asijský kontinent a začíná australské teritórium. Je zde možné pozorovat velké množství živočichů, zejména murén, rejnoků, karet, žraloků a také měsíčníky. A když táhnou makrely nebo tuňáci, tak jsou k vidění i delfíni. (Což se nám bohužel tentokrát nepoštěstilo). Je zde prý možné i vidět pářící se obří kytovce, což jsme bohužel také nespatřili.

    Ke konci našeho pobytu se bohužel zkazilo počasí, takže jsme nemohli podniknout ani opakovaný výstup na Agung. Ale přesto jsme se vraceli domů plni nevšedních zážitků. Určitě to stálo za to.