Chorvatsko – ostrov Pag – Stará Novalja - červenec 2008.

12.11.2011 18:48

Když se řekne Pag, každý si vybavíme hned několik potápěčských pobytů  ve stejnojmenném centru zmíněného ostrova. Někteří z našich krumlovských kolegů zde dokonce dokončili svá podvodní studia, aby mohli být dekorováni na plnoprávného jednohvězdičkového potápěče. Nicméně při jednom posezení v Chaloupce vyslovil jistý Pepa Paluň názor, že na Pagu jsou i jiná místa a jiné potápěčské základny, které jsou dle jeho názoru minimálně stejně zajímavé a po některých stránkách i lepší. Proto, když jsme s Janou řešili problém, kam ještě letos za ponory, obrátili jsme se na potápěčskou firmu CONNEX – DIVING z Krnova, provozující potápění ve svém zařízení na Pagu, v jeho téměř nejsevernějším výběžku v obci Stará Novalja. Objednali jsme, zaplatili a vyjeli. Po týdenním pobytu jsme dospěli k názoru, že by stálo za to dát pár základních údajů alespoň stručně na papír a podělit se s kolegy o získanou, veskrze pozitivní zkušenost.

Bydlení.

Apartmánový dům JOSIF situovaný cca 50 m od základny, přes ulici, která o nějaký kilometr dál končí. Klidné místo, kvalita ubytování dobrá, cena ubytování na týden pro dva lidi 7.000,- Kč.

 

Stravování.

Možnost dohody s paní domácí na polopenzi. Její choť je rybář, udávaná cena polopenze, kterou jsme nevyužili je 16 € na den. Někteří z ubytovaných této nabídce jednorázově podlehli a nechali si vystrojit rybářskou hostinu, jejíž příprava voněla daleko široko, až to bolelo. Účastníci si pochvalovali a udávali cenu 10 € na osobu. Ve vzdálenosti 800 m od domu se nachází restaurant „U kozoroha, (zlatého?)“, kde jsme, orientačně za krumlovský peníz, absolvovali několik večeři, které stručně hodnotíme – výběr menší, porce velké, kvalita skvělá. Třetí alternativou stravování byly menší samoobsluhy v okolí.

 

 

Vlastní potápění.

Základna je hned pod silnicí, tedy pár kroků od ubytování, (viz horní snímek). Objekt zahrnuje „šatnu“ pro odložení a uskladnění neoprénů a další vlastní výstroje, (která se na noc zamyká), vedle sklad lahví s kompresorovou stanicí a malou kanceláří. Natlakované lahve jsou k dispozici vždy v termínu na vyžádání. David a Radek, kteří to tady vedou, bydlí hned vedle  a minimálně jeden je k dispozici prakticky po celý den. Do vody lze jít ze břehu, obrázek nepotřebuje komentář, dno je rovné, písčité, hloubka u mola asi 1 metr. Místo je v závětří, vlny tedy minimální, nebo žádné. Druhou a využívanější možností je potápění z lodi KALYPSO, která vyplouvá na jednotlivé lokality dopoledne v 9 a odpoledne ve 3 hodiny. Místa ponorů se střídají automaticky, pokud se s kluky nedohodnete jinak. Výčet lokalit s podrobným popisem se nachází na internetu. Co se týče cen – ponor ze břehu, t.j. zapůjčení 15 l lahve stojí 12 €, ponor z lodi 20 €.

Základna a její vedení po stránce technické a organizační zanechává veskrze příjemný pocit. Vše je na dosah nebo aspoň na dohled, k tomu ochota a pohoda.

Connex – diving, současně nabízí potápění na Filipínách.

 

Upozornění na závěr.

Jízda na ostrov přes most představuje zajížďku cca 110 km. Významně  výhodnější je opustit klasickou dálnici směřující k Zadaru nejkratší trasou na Senj a dále na jih po pobřeží až na trajekt, který vás vyklopí asi 5 km od cíle ve Staré Novalje. Cena přívozu za osobní automobil a dvě osoby je 19 €.

 

                  Prožili a sepsali Jana a Pepa Kučerovi.