Expedice Thajsko 2018

10.02.2019 19:24

Druhý den v Bangkoku vyrážíme brzy ráno na výlet do Ayuthaye, která leží 85 km severně  na řece Chao Phraya na křižovatce všech důležitých cest , které vedou na sever.

Rozhodli jsme se pro vlak, který vyjížděl z nádraží Hua Lamphong. Tam nás zavezl Tuk Tukář, který nás patřičně natáhl, co se týká ceny, ale nebyli jsme ještě patřičně rozkoukaní.

Po vystoupení z vlaku jsme si hned naproti nádraží půjčili kola, což jsme učinili dobře, protože bývalé hlavní město království Siam se rozkládá na velké ploše. To bychom se naběhali po nesčetných chrámech uvnitř palácové čtvrti. Některé jsou velmi zachovalé, jiné méně.

Ayuthaya byla založena ve 14. století, prožila 400 let rozkvětu a v 18. století ji dobyli Barmánci. A tak ji zničili, že nová vládní dinystie založila nové hlavní město Bangkok na místě, které se jim zdálo bezpečnější před nepřátelskými útoky.

Zpátky jsme se marně snažili dle rad průvodce jet lodí,  místní nás přesvědčovali, že to není možné. Takže opět vlakem zpátky. Z nádraží jsme jeli místní autobusovou dopravou asi za dvacetinu ceny Tuk Tuku. Ale výlet byl bezvadný, stálo to za to.