Expedice Bali 2017

09.01.2018 18:31

Naší návštěvě ostrova Bali v roce 2017 předcházelo nečekané probuzení posvátné sopky Agung.

Zapřičinilo problém s ubytováním, které jsme měli zajištěné v oblasti, ze které bylo evakuováno

150 000 lidí.  Na poslední chvíli jsme museli místo pobytu změnit. Aby nebyl všem trablům konec, tak se ještě 2 dny před odletem aktivoval na Hong Kongem, kde jsme měli mezipřistání, cyklón. Místní letiště zrušilo několik desítek letů.

Nakonec jsme do Denpasaru přece jen šťastně doletěli a ubytovali se poměrně pohodlně v oblasti Amedu na východě ostrova. Výhodou hrozící přírodní katastrofy bylo úbytek turistů, a potápěčů pod vodou. Ihned po zmírnění stavu ohrožení jsme se například potápěli u vraku americké válečné lodi Liberty, kde je vždy více potápěčů než ryb. Tentokrát jsme tam byli skoro sami.

     

Lodí jsme vyrazili také na Nusa Penidu, na tak zvaný Manta point, kde jsme se setkali s nejméně deseti velkými mantami obrovskými (rejnok manta)

Byli jsme i na Menjanganu (Jelení ostrov) kde je starý japonský vrak a velice hluboký korálový útes. U něj samozřejmě neskutečné množství ryb. V Candidase zase přemnožení nahožábří plži, perutýni, karety a žraloci útesoví. Pro komerční podporu potápění tu do moře potápí staré lodě a různé skulptury, kamenné nebo betonové, které jsou živnou půdou pro korály.

Při poznávání ostrova jsme navštívili také staré královské město Ubud v centrální části. Zde je spousta chrámů, královských hrobek a jiných starých posvátných míst. Podívali jsme se též do umělecké řezbářské dílny a k jiným umělcům, jejichž dílny jsou v Asii pověstné.

Ostrov Bali má úžasnou přírodu, kterou střídají malebné rýžové pole a kouzelné vesničky.

Dovolená na ostrově je nezapomenutelná, v kombinaci jeho poznávání a potápění. Samozřejmě tady můžete do nekonečna šnorchlovat, protože moře tu není nikdy prázdné.